Специалистът в прибирането на билки
 
Машините Bonino са подходящи за прибиране на всякакви видове подправки, билки и листни зеленчуци, сред които:
         
Лавандула
Маточина
Розмарин
Магданоз
Хелихризум (Безсмъртниче)
Мащерка
         
Глухарче
Лайка
Лавандин
Равнец
Копър
Сорго
         
Пелин
Босилек
Невен
Кориандър
Люцерна
Салвия (Градински чай)
         
Исоп
Девисил
Майоран
Слез
Мента
Пасифлора
 
 
 
 
Спанак
Риган
Чубрица

Прикачните комбайни BONINO позволяват бързо и ефективно прибиране на ароматни билки. Машините са универсални и могат да се адаптират към всеки модел на отглеждане, освен това са приспособени да работят както зад трактора, така и в съседен ред.
Системата на отрязване чрез високооборотни дискове осигурява чист срез, без нараняване на стъблото, а плавното регулиране на работната височина, в комбинация с предните хидравлични подбирачи позволява прибиране на реколтата с минимални загуби и замърсяване.
Друго важно предимство е и бързото и ефективно товарене. Подът на приемния бункер е оборудван с верижно-планков транспортьор, което увеличава плътността на прибираната суровина. Добър пример е прибирането на маточина. При геометричен капацитет на най-популярния модел от 20 m3 се постига максимален капацитет на количество суровина по  Din 11741 от 14 m3, като при желание това може да бъде променено чрез настройки на машината.
Разтоварването на суровината е изключително разнообразно, като позволява адаптирането за всяка нужда, и напълно елиминирайки нуждата от намеса на човешка сила. То може да се извършва централно задно, странично задно или дори разтоварване на височина от 300 см или повече, директно в приемен бункер или друго транспортно средство, посредством задна елеваторна система.
Изключително ниската консумирана мощност също повишава ефективността на машината, най-често използваните трактори за агрегатиране са в мощностния диапазон от 30-90 к.с, а за най-големия модел с капацитет от 25 m3 се изискват едва 100 к.с. По този начин се избягва негативното влияние на регулярно преминаване на тежки машини по една и съща следа, предизвикващи сериозно уплътняване и ерозия на почвата.
Прибирането на реколтата с прикачните и самоходни комбайни на BONINO е изключително бързо и лесно, а работната скорост в зависимост от терена, може да  надхвърли и 20 км/час.

Всяка машина Bonino е проектирана и произведена, за да отговори и на най-високите изисквания.
Решенията за характеристиките на всяка машина се вземат съвместно с клиента: размери, системи на отрязване, системи за събиране, товароносимост и т.н.
Всяка машина се отличава със специална конфигурация въз основа на вида лавандула, който трябва да се прибира, типа почва (глинеста, алкална и т.н.) и различните почвени и климатични условия, както и на други специфични нужди на земеделското стопанство.

Всяка машина е уникална
Машините за прибиране на лавандула на Bonino, толкова различни една от друга в зависимост от нуждите на клиента, не може да се класифицират в една стандартизирана гама. Фирма Bonino обаче може да Ви илюстрира примерните характеристики на някои машини, които е направила, и чиито характеристики са съвместими с Вашите конкретни нужди и изисквания.

 

Технологията накратко

Четки за повдигане на продукта
Предните четки повдигат внимателно целия продукт и го насочват към системата за отрязване.

Система за отрязване
Системата за отрязване се състои от накланящи се дискове, които правят чист срез, съобразен с формата на растението.

Товарене на лавандулата
Един стълбовиден зареждач транспортира отрязания продукт до задния бункер. Благодарение на специалната му форма и размери, стълбовидният зареждач позволява товарене и на дълги, и на къси продукти.

Разтоварване на лавандулата
Разтоварването на лавандулата на земята може да става по два начина:
– чрез заден хидравличен капак
– чрез верижна система, която отвежда продукта директно във вътрешността на бункери или ремаркета.
Една електро-хидравлична система, управлявана от бутонно табло, намиращо се в кабината на трактора, управлява системата за разтоварване.

Система за насочване

Растителната продукция се насочва към центъра на машината чрез два странични подбирача: продуктът се избутва деликатно към центъра, за да позволи рязане по цялата му ширина.
Може да се избира между два вида подбирачи с различни размери в зависимост от качеството на лавандулата или от типа продукт за прибиране.
При по-деликатни продукти машината може да бъде оборудвана с пропиленови пръстени: функцията им е идентична на тази на подбирачите, но действат по-деликатно. Един специален адапторен комплект позволява да монтирате пръстените върху машината (възможно е това да се направи и впоследствие, след покупката).

Височина на отрязване

Двудисковият режещ апарат позволява регулиране на височината, ширината и наклона на рязане.
Наклонът на двата диска може да се променя с цел постигане на ъгъл на рязане, най-подходящ за продукта за прибиране предвид височината на растението и поддържането на формата на туфата.
Ъгълът на отрязване е от изключително голямо значение, за да не се повреди растението и да се осигури здравословен растеж за следващата реколта.
Всеки отрязващ (косящ) диск разполага с 4 ножа, които позволяват чисто и прецизно отрязване на растението.

При промяна на височината на рязане, самата машина (модел ВЕ) се адаптира перфектно към прибиране както на лавандула, така и на лавандин.
Височината на отрязване може да варира от 5 до 60 см.

 

Системи за разтоварване
 

И при двата вида разтоварване може да разтоварвате лавандулата на земята, като се движите бавно напред, за да се получи „килим“ от растения, който да може да съхне на слънцето равномерно. След това може да пристъпите към направа на ароматни снопове.
Или може да транспортирате лавандулата до дестилерията, за да я превърнете в етерично масло.

Хидравличен капак:

Позволява разтоварване на продукта на земята, като прави един или няколко купа, които след това се въвеждат със специалните вилици, челни повдигачи, щипки или лентови транспортьори във вътрешността на бункери за последващо извличане на етеричното масло.

 

Горно разтоварване:

Позволява разтоварване на току-що прибраната лавандула директно във вътрешността на специални контейнери, ремаркета или камиони, и транспортирането ? до дестилерията или до други места за обработка.
Друга опция, разрешена при този тип разтоварване, е въвеждането на лавандулата директно във вътрешността на дестилаторите за извличане на етерично масло.

Колея, оси и гуми

Колея от 1300 до 1700 мм
Отрязващият механизъм за лавандула е снабден с 4 оси с променлива колея в зависимост от културата. Колеята може да варира от 1300 до 1700 мм.

Видове гуми
Може да избирате сред различни видове гуми в зависимост от особеностите на терена: по-широки за ронливи терени или за постигане на по-добра стабилност; гуми, подходящи за всякакви почви; гуми със или без вътрешна гума (въздушна камера).
Може да заявите и монтиране на комплект резервна гума, включващ: резервна гума, намираща се върху задния капак или доставено отделно; опорен крак за смяна на гума; осигурено оборудване върху машината за смяна.

Друго оборудване
 

Електрически пулт за управление

Всички функции на машината се активират чрез електрически пулт за управление, намиращ се в кабината на трактора. Операторът може да работи, товари и разтоварва продукта, без да се налага да слиза от трактора.

Радиатор

Проектиран е и е внедрен специален радиатор, който прави възможна работата и на места с много високи температури, както и за избягване на прекаленото натоварване на хидравличната инсталация при много последователни часове работа.

Избор на височина на отрязване

Чрез специален метър може да избирате височината на отрязване на продукта.

 

 

Достъп до бункера

Една странична врата дава достъп до бункера, улеснен от страничната стълбичка в случай на задно горно разтоварване.

Висок теглич

Високият теглич дава възможност конструкцията на машината да преминава над продукта за рязане и над отрязания, без да наранява растенията.

Автоматично смазване

Автоматичното смазване на стълбовидния товарач гарантира постоянно капково смазване на веригите от всяка страна на веригата за повдигане на продукта.
Различните вътрешни точки на гресиране са леснодостъпни.

 

 

  

info@agromachinagroup.com                                                                                                                                                                                    Agromachina Group Ltd 2020 © All rights reserved